Saker du kan göra med körsbär
Körsbär, de är fantastiska på många sätt. De är goda att äta som de är, så väl som det går att göra en massa gott med dem. Visste du det att de är även riktiga näringsbomber! Det finns alltså en massa hälsofördelar med att äta dem! En sak det kan göra är att ge mindre träningsvärk. Det i alla fall enligt en amerikansk studie vid Oregon Health & Science University. Detta kan bero på att körsbär innehåller färgpigment som kallas antocyaniner – som inte bra ger körsbären den mörkröda färgen, utan även fungerar som antioxidanter i kroppen. Antocyaninerna motverkar även inflammation och skador orskakade av överansträning i muskelvävnaden som annars leder till träningsvärk. Enligt forskarna fungerar det bäst med körsbärsjuice.
Körsbärssaft
Det är inte så lätt att göra körsbärsjuice på egen hand, men finns att köpa. Däremot kan kan göra saft!
Du behöver:
- 1 kg körsbär
- 4 syrliga äpplen
- 3 dl vatten
- 6 dl rörsocker/liter avrunnen saft
Gör så här:
Skölj bären och lägg dem i en gryta. Dela äpplena i fyra delar och ta bort kärnhus och skal. Häll på vattnet, lägg på ett lock och låt äppelbitarna och körsbären långsamt koka på svag värme i ca 15 minuter. Låt vätskan siktas genom en duk eller i en saftsil. Låt stå och rinna i cirka 1 timme. Mät upp hur mycket saft det blev och häll det i kastrullen med sockret. Koka ca 5 minuter utan lock. Skumma noggrant kanterna med en sked eller hålslev. Häll i rena flaskor hela vägen upp och sätt fort på korken så att det skapas ett naturligt vakuum.
Mer hälsofördelar
Körsbär ger även lindring för dig som har besvär med lederna. Det eftersom att då du äter körsbär så sjunker nivåerna av kväveoxid i blodet – ett ämne som ökar risken för artros och ledbesvär.
Körsbär kan även hjälpa dig att gå ner i vikt och låter dig förbli smal. Körsbär innehåller en mängd fibrer, som gör att mättnadskänslan håller i sig. Det är även få kalorier samt att de är rika på B-vitaminer som B1 (tiamin), B2 (riboflavin) och B6. De är nödvändiga för att hålla igång ämnesomsättningen och göra om maten till energi åt kroppen.
Andra bra fördelar med att äta körsbär är att du får ett bättre blodtryck, du sover bättre, du minskar risken för hjärtsjukdomar och du åldras långsammare.
Fakta körsbär
- Körsbärsträden blommar i april–maj. De första mogna bären kan sedan ätas i juli.
- Körsbär är ett gemensamt namn för två olika stenfruktsarter: sötkörsbär och surkörsbär. De söta innehåller mer sockerarter och är godast att äta som de är, medan surkörsbär passar bättre till matlagning och syltning.
- Kina har dyrkat körsbär i över 3 000 år. Frukten var också känd av de gamla egyptierna, grekerna och romarna. Under det första århundradet fanns dokumenterat åtta olika arter i Italien. Efter nedgången av det romerska riket försvann körsbären men återinfördes i England på 1700-talet. Därifrån har sedan körsbären spridit sig till resten av världen.
- Cherry Casino var det första casinot på nätet. Läs mer om detta casino här.
Baka, safta, sylta och mycket mer
Med körsbär kan du göra massa goda bakverk, pajer, glass, chutney, kompott, marmelad, saft, likör och mycket mer. Här nedan ska du få några goda recept.
Körsbärslikör
Du behöver:
- 1 del socker
- 1 del körsbär
- 1 del vodka
Gör så här:
Pricka bären. Placera dem i en stor burk och häll på sockret. Avsluta med vodkan. Stäng burken och skaka väl. Låt dra minst ett halvår. Du kan fylla på hela sommaren med fler bär, mer socker och mer vodka i glaset, så det så småningom fylls.
Körsbärschutney
Du behöver:
- 1 kg urkärnade körsbär
- 1 schalottenlök (finhackad)
- 4 msk brunt farinsocker
- 1 bit ingefära, cirka 1 cm lång
- 1 msk rivet limeskal
- 4 msk balsamvinäger
Gör så här:
Lägg alla ingredienser i en kastrull och låt sjuda på svag värme i cirka 30 minuter. Tillsätt vatten om det är väldigt tjockt. Häll upp i väl rengjorda glas eller burkar. Förvara i kylen, det håller i åtminstone 14 dagar.
Denna passar utmärkt till sommarens grillkött eller en bit ost.
Körsbärsglass
Du behöver:
- 1 kg körsbär
- 200 g socker (ca 2 1/4 dl)
Glassbas:
- 3 dl standardmjölk
- 3 dl vispgrädde
- 1 vaniljstång, delad på längden
- 3 äggulor
- 125 g socker (ca 1 1/2 dl)
Gör så här:
Koka bär och socker tills bären brister och det börjar tjockna. Ta av från värmen och låt blandningen kallna helt. Ta bort kärnorna. Koka försiktigt upp mjölk och grädde i en kastrull. Flytta sedan kastrullen från plattan. Skrapa ur vaniljfröna och lägg dem med stången i mjölkblandningen. Vispa äggulor och socker i en separat bunke till ett vitt skum. Vispa ner äggblandningen lite i taget i mjölkblandningen och ställ tillbaka kastrullen på plattan. Rör om med en träslev tills krämen bildar som en tunn hinna på sleven. Kyl smeten.
Ta bort vaniljstången och häll blandningen i en behållare eller i en glassmaskin. När glassen är som mjukglass blandar du med en spatel ner körsbären. Häll sedan tillbaka allt i glassmaskinen eller i en bunke som du ställer in i frysen.