Gott med soppa
Soppa är extra gott när det är kallt ute. Det finns många bra recept på soppa, som även är hälsosamma för dig. Idag tänkte jag dela med mig av ett par recept på soppa på hälsosamt vis.
Indisk linssoppa ”Mulligatawny”
Ingredienser
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 morot
1 bit purjolök (à ca 10 cm)
1 röd chili (t ex spansk peppar)
3 dl torkade röda linser
1 msk riven färsk ingefära
1 1/2 msk olja
1 msk curry
1 kanelstång
3 gröna kardemummakapslar eller 1/2 krm malen kardemumma (för 4 portioner)
13 dl vatten
2 tsk salt
1 burk kokosmjölk (à 400 ml)
2 msk färskpressad citronjuice
turkisk yoghurt och malen torkad chilifrukt till servering
Gör så här
Skala lök, vitlök och morot. Ansa och skölj purjolöken. Skär allt i mindre bitar.
Dela, kärna ur och hacka chilin. Skölj linserna.
Fräs lök, vitlök, chili och ingefära i oljan i en kastrull ca 5 minuter, utan att det tar färg.
Tillsätt morot, purjolök och curry och fräs ytterligare 1 minut.
Rör ner linser, kanel, kardemumma, vatten och salt. Koka upp och låt koka under lock tills allt är mjukt 20–30 minuter.
Ta från värmen och lyft upp kanelstången. Mixa soppan slät med en stavmixer.
Tillsätt kokosmjölk och citronjuice.
Servera med en klick turkisk yoghurt och lite chili.
Linssoppa med broccoli
Ingredienser
1 gul lök
2 morötter
250 g broccolibuketter
1 msk olja
2 tsk curry
1 dl röda linser
1 l grönsaksbuljong (vatten och buljongtärning eller fond)
salt och peppar
Till servering
6 minibaguetter flerkorn
2 dl matyoghurt (10%)
125 g färskost paprika & chili
Gör så här
Värm brödet enligt förpackningens anvisning.
Skala lök och morötter, hacka löken och riv morötterna grovt.
Fräs lök och morötter i oljan i en gryta. Tillsätt curry och linser, låt det fräsa någon minut. Häll över buljongen och sjud under lock ca 10 min.
Lägg i broccolin och koka ytterligare ca 3 min. Smaka av med salt och peppar.
Starta timer
Till servering: Servera soppan med matyoghurt och bröd med färskost.
Fisksoppa med fänkål och apelsin
Ingredienser
500 g torskfiléer
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
8 dl fiskbuljong
1 paket krossade tomater (à 500 g)
1 tsk fänkål (stött)
1 apelsin
salt
kajennpeppar
Tillbehör
matyoghurt med hackad gräslök
bröd
Gör så här
Skär fisken i kuber, ca 2 x 2 cm. Skala och hacka lök och vitlök.
Fräs löken i oljan i en kastrull. Tillsätt buljongen, tomater och fänkål. Låt det sjuda under lock ca 10 minuter.
Skölj apelsinen, riv av skalet och pressa ur saften.
Tillsätt fisken och apelsinsaften i grytan och sjud 3 - 5 minuter. Rör ner apelsinskalet. Smaka av med salt och kajennpeppar.
Servera soppan med matyoghurt och bröd.
Låt er väl smaka av dessa tre goda soppor. Ni kan njuta av dem med gott samvete!